© Maxime Rouchet

Hey there, this is the default text for a new paragraph. Feel free to edit this paragraph by clicking on the yellow edit icon. After you are done just click on the yellow checkmark button on the top right. Have Fun!

1 PM - Doors

The conference day will open on an overview of the situation in museums today after analyses of different surveys conducted throughout this particular year.

1.40 PM -  2PM

INTRODUCTORY PECHA KUCHA

Default image
Screenshot_2020-07-29 GIF – Google Drive

BeMUSEUM // 4de EDITIE

9 OCTOBER 2020

IN HET JOODS MUSEUM VAN BELGIË

ONTVANGST VAN DE DEELNEMERS

WELKOMST WOORD

met Barbara CUGLIETTA, Directrice van het Joods Museum van België en het BeMuseum team

PECHA KUCHA

Speedsessie met het laatste nieuws van onze partners

KEYNOTE SPEECH : MUSEUMS IN THE CURVE

Julia Pagel zal als internationale keynote spreker de conferentiedag openen met een presentatie over de financiële impact van COVID-19 op de Europese museumsector en nieuwe manieren van fondsenwerving om musea in de toekomst beter te wapenen tegen een dergelijke crisis. Tijdens haar lezing gaat ze dieper in op hoe musea op zoek gingen naar alternatieve inkomsten tijdens de coronacrisis. Ze focust daarnaast ook op de digitale diensten die tijdens de sluiting van musea wereldwijd voor een heuse digitale museumbeleving hebben gezorgd en het meest geapprecieerd werden door het publiek.

Screenshot_2020-07-29 Julia Pagel – Google Drive

Julia PAGEL

Keynote Speaker (EN)

PANEL 1 - FINANCIERING EN "THE NEW NORMAL" IN MUSEA

Geconfronteerd met toenemende financiële spanningen te midden van de COVID-19 pandemie staan musea voor onzekere tijden. Nadat hun kernactiviteiten tijdens de eerste golf van de pandemie werden verstoord, gingen de deuren weer open voor het publiek, maar met verminderde capaciteit. Naast de noodfondsen kunnen andere alternatieven of extra financieringsmogelijkheden perspectieven bieden voor een nieuw evenwicht in de financiering. Sommige daarvan, zoals filantropie, hebben al een traditie in België, andere, zoals de mogelijkheid van een tax shelter, zouden deel kunnen uitmaken van een nieuw model van museale financiering.

Speakers

20200101VUCPortrettenwebwatermerk-59

Annick SCHRAMME

Spreker (NL)

ADB2

Anne DE BREUCK

Spreker (FR)

35d0492f-70e6-42dc-9af2-f298cb089b13

Sergio SERVELLON

Moderator (NL/FR)

KOFFIEPAUZE

PANEL 2 - MUSEA & ACTIVISME : NEUTRALITEIT IN TWIJFEL GETROKKEN

In 2020 is het tijd om de waarheid onder ogen te zien: neutraliteit bestaat niet in musea. Wat in musea wordt getoond en geprogrammeerd is gebaseerd op  keuzes. Door hun aanbod reflecteren musea op het verleden, heden en toekomst en bieden daardoor betekenis aan de maatschappij waarin ze opereren. Hoe kunnen we in post-koloniale tijden, waarin organisaties verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de gemeenschappen die ze dienen, een stem geven aan wie niet gehoord wordt, maar wel even belangrijk is? Hoe kunnen musea werkelijk participatiever, representatiever en meer inclusief worden en concrete acties invoeren?

Speakers

headshot_melat